ΝΕΑ

Έπαινοι από τη FAZ για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Η αισιοδοξία της Ελλάδας»

Έναν θετικό έως διθυραμβικό απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρατηρώντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης από πέρυσι «αποφέρει καρπούς» κι αυτό φαίνεται και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η πλειοψηφία των Ελλήνων το 2019 είχε χορτάσει από τη γλώσσα των λαϊκιστών κι επέλεξε έτσι τον νηφάλιο, φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει την ηγεσία του κόμματος ως αουτσάιντερ. Τότε ο Μητσοτάκης είχε επικρατήσει από την πρώτη φάση απέναντι στο κατεστημένο των ημετέρων στο κόμμα, το οποίο είχε οδηγήσει την Ελλάδα το 2009 στο χείλος της αβύσσου».

Μερικά από τα στοιχεία που οδήγησαν, σύμφωνα με την FAZ, στη δημιουργία θετικού κλίματος ήδη από το φθινόπωρο του 2019, και μάλιστα ενώ το κλίμα βρισκόταν σε καθίζηση σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανία, ήταν: «η καλή προετοιμασία, η δυναμική εκκίνηση του νέου υπουργικού συμβουλίου λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογική νίκη, οι γρήγορες συμβολικές αλλαγές, μια πρώτη μείωση του τεράστιου φόρου ακίνητης περιουσίας για τη μεσαία τάξη (…)»

Αλλά και στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας η FAZ παρατηρεί ότι «οι Έλληνες για πρώτη φορά δεν είναι οι τελευταίοι της Ευρώπης, αλλά μάλλον αποτελούν πρότυπο. Χάρη στην προσεκτική κυβέρνηση και ένα έγκαιρο lockdown η Ελλάδα είχε μέχρι στιγμής 36000 κρούσματα και λιγότερους από 200 νεκρούς. Στη Βαυαρία, η οποία έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι αριθμοί ήταν 13 φορές υψηλότεροι.»

Το άρθρο σημειώνει βέβαια ότι ο τουρισμός επιφυλάσσει κινδύνους φέτος, ωστόσο για την ώρα οι Έλληνες δεν αποθαρρύνονται και «η κυβέρνηση εμμένει στη μεταρρυθμιστική της πορεία».

Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα σημειώνει πάντως ότι «απαιτούνται πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις για να γυρίσει τροχιά η Ελλάδα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Το φθινόπωρο θα φανεί αν η αντοχή της κυβέρνησης είναι επαρκής και η τάση θετική. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος».

Τέλος το άρθρο κλείνει παρατηρώντας: «Οι πρώτες επιτυχίες του Μητσοτάκη δείχνουν ότι στην Ελλάδα κάνει καλό, όταν επιτέλους προχωρά σε αλλαγές. Ήρθε επιτέλους ο καιρός να μπει τέλος στον μύθο ότι η Ελλάδα είναι το φτωχό θύμα λανθασμένων μεταρρυθμιστικών αιτημάτων των πιστωτών. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται οίκτο, αλλά υποστήριξη για τις νέες προσπάθειες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορία επιτυχίας».

Συγκεκριμένα, άρθρο γνώμης του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Ρώμη, Tobias Piller, αναφέρει:

Στις αρχές της χρονιάς η Ελλάδα ήταν στον καλύτερο δυνατό δρόμο για να καταστεί από περίπτωση χώρας σε κρίση σε χώρα-πρότυπο. Από τον περασμένο Ιούλιο, οι Έλληνες έχουν κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αυτή καταπιάστηκε από μόνη της με πολλές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί, αφότου οι προκάτοχοί της επί δέκα χρόνια είχαν κάνει τα πάντα, προκειμένου να δαιμονοποιήσουν ως σύμβολο εξαναγκασμού και άκαρδου καπιταλισμού τις μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους πιστωτές για τη βοήθεια κατά την ευρω-κρίση. Όμως το 2019 η πλειοψηφία των Ελλήνων βαρέθηκε την λαϊκιστική φρασεολογία και ψήφισε τον νηφάλιο, φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρωτύτερα είχε κατακτήσει την ηγεσία του κόμματος των συντηρητικών από τη θέση του ‘αουτσάιντερ’. Ο Μητσοτάκης νίκησε στην εσωκομματική εκλογή το κατεστημένο του κόμματος, το οποίο έως το 2009 οδηγούσε τους Έλληνες σε πορεία με κατεύθυνση την άβυσσο.

Η καλή προετοιμασία, το αέρινο ξεκίνημα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκλογική νίκη, γρήγορες συμβολικές αλλαγές, μία πρώτη μείωση του πολύ μεγάλου φόρου ακινήτων για τη μεσαία τάξη στις χαρακτηριζόμενες ως «καλύτερες περιοχές» είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του ελληνικού οικονομικού κλίματος, την ώρα που στην Ιταλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, η διάθεση το φθινόπωρο του 2019 είχε ήδη υποχωρήσει. Ακόμα και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, η Ελλάδα βρισκόταν, σύμφωνα με το δείκτη που μετριέται από την Eurostat για την εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών, σημαντικά πάνω από τις τιμές των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ – η Ελλάδα πέτυχε την τρίτη καλύτερη επίδοση.
Στους καιρούς της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Έλληνες ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δεν είναι οι ουραγοί της Ευρώπης, αλλά ότι ανήκουν στις χώρες-πρότυπο. Χάρη και στην προσεκτική κυβέρνηση, αλλά και στον γρήγορο περιορισμό της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η Ελλάδα μετρά μέχρι τώρα μόνον 3.600 κρούσματα και λιγότερους από 200 νεκρούς. Στη Βαυαρία, η οποία έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι τιμές είναι 13 φορές μεγαλύτερες. Η μέχρι τώρα ομαλή πορεία της πανδημίας ενισχύει την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα διέλθει την κρίση καλά και στο οικονομικό πεδίο. Επιπλέον, με την επιτυχία τους στον περιορισμό του ιού, οι Έλληνες επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη όσων στην Κεντρική Ευρώπη είναι διατεθειμένοι να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ειδικά στον τουρισμό υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Αυτός ο κλάδος, σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία, βίωνε κατά τα περασμένα δέκα χρόνια συνεχώς καινούρια ρεκόρ. Το 2019 καταμετρήθηκαν 34 εκ. επισκέπτες, οι οποίοι έφεραν στη χώρα 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ. Παρόλο όμως που τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ξανανοίξει μετά την επιβληθείσα εξαιτίας του κορωνοϊού παύση, οι προοπτικές για τον κλάδο με τους 700.000 απασχολούμενους είναι γι’ αυτό το καλοκαίρι θολές. Οι επισκέπτες από την Αμερική, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία δεν επιτρέπεται καταρχήν να εισέλθουν στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα πολλοί παραθεριστές από την Ευρώπη αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια. Έτσι, η Ελλάδα θα χάσει μάλλον αυτή τη χρονιά τα 2/3 των συναλλαγών από τον τουρισμό.

Οι Έλληνες δεν πτοούνται καταρχήν από αυτό. Η κυβέρνηση επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πορεία. Σύμβολα των αλλαγών, τις οποίες η προηγούμενη αριστερή λαϊκιστική κυβέρνηση δεν θέλησε ή δεν κατάφερε, είναι η έναρξη των οικοδομικών εργασιών σε ένα πρότζεκτ 8 δισ ευρώ στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η κατά το ήμισυ μείωση των «κόκκινων δανείων», αλλά και η μεταφορά ολοένα και περισσότερων διοικητικών διαδικασιών στο Διαδίκτυο.
Προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει ριζικά, όπως είναι η υπόσχεση, είναι απαραίτητες και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις. Το αν οι αντοχές της κυβέρνησης αρκούν και η καλή διάθεση διατηρηθεί, αυτό θα φανεί το φθινόπωρο. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση φιλόδοξος: Την ώρα που στη Ρώμη ερασιτέχνες γίνονται Υπουργοί και οι κομματικοί τους φίλοι σύμβουλοι, ο απόφοιτος του Harvard Μητσοτάκης έφερε τον κάτοχο Νόμπελ στα Οικονομικά, Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος θα επεξεργαστεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για περισσότερη παραγωγικότητα, εξαγωγές και θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, ο Πισσαρίδης θα προσδώσει αξιοπιστία στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με την προσδοκώμενη βοήθεια από την ΕΕ. Έτσι ακριβώς θα μπορούσε η Ελλάδα να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σταθερή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση έχει εκλεγεί έως το 2023.

Οι πρώτες επιτυχίες του Μητσοτάκη δείχνουν ότι κάνει καλό στην Ελλάδα το να αλλάξει επιτέλους περισσότερο. Γι’ αυτό όμως είναι τώρα και η ώρα να έλθει το τέλος του μύθου της Ελλάδας ως του καημένου θύματος λανθασμένων μεταρρυθμιστικών επιθυμιών των πιστωτών. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τον οίκτο, αλλά αξίζει υποστήριξης για τις νέες της προσπάθειες. Από αυτές θα μπορούσε να προκύψει μία ιστορία επιτυχίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Κλοπή αποκάλυψε αρχαία, ρευματοκλοπές και λαθραίο καπνό

Εύβοια: Φωτιά κοντά στην Κάρυστο – Στον οικισμό Ραπταίοι

Χαλκιδική: Εξουδετερώθηκε βόμβα σε ΑΤΜ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Source link

Related Articles

Back to top button
Close