Αντοχές στις επιλεκτικές πιέσεις δείχνει το Χρηματιστήριο

[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Προσπάθεια να υπερασπιστεί τα επίπεδα των 730 μονάδων και να απορροφήσει τις πιέσεις που έρχονται σε επιλεγμένους τίτλους κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, υψώνοντας άμυνες στους τριγμούς στους τίτλους του ομίλου Βιοχάλκο και επιχειρώντας να κρατήσει μέχρι τέλους τις σημαντικές αποδόσεις που έδωσε σχεδόν όλο το μήκος του ταμπλό το Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,74% στις 734,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.748,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,24% στις 401,84 μονάδες.

Η μετοχή της Βιοχάλκο, όπως κι εκείνη της Cenergy (-11,83%), βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων που ασκούνται στο ΧΑ, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της δεύτερης με τη γαλλική Nexans, η οποία είχε δημιουργήσει προσδοκίες για την πορεία της μετοχής. Πλέον τα κεφάλαια που επιχείρησαν να επωφεληθούν από ένα πιθανό deal, αποχωρούν, προκαλώντας τριγμούς στις μετοχές.

Πάντως, εκτός από τις εξελίξεις στον όμιλο Βιοχάλκο, σήμερα τα βλέμματα αναμένεται να επικεντρωθούν στις μετοχές που συνδέονται με την προγραμματισμένη εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor Oil από τον βασικό δείκτη η οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκροές 3 εκατ. μετοχών.

Ωστόσο, το ΧΑ δείχνει να έχει τις αντοχές να κλείσει με αποδόσεις πλησίον ή άνω του 30%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να ανέρχεται και πάλι πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου. Και όπως σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά το ΧΑ σε ανοδική αγορά, ένα σερί το οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της αγοράς. Εκτός από τις εισροές παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από την ελληνική αγορά επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας “πλάτη” σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές στηρίξεις έρχονται από το +4,16% της ΔΕΗ, αλλά και το +3,67% του ΑΔΜΗΕ, με τις Φουρλής, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Alpha Bank, Aegean, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο χάνει 6,08%, με τον Ελλάκτωρ και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με -1,85% και -1,24% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, Titan, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Μυτιληναίος.

[ad_2]

Source link