ΝΕΑ

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:33

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Δεν μπόρεσε να βρει τις άμυνες που αναζητούσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το “γύρισμα” βασικών ευρωπαϊκών δεικτών στα αρνητικά, καθώς και την ενίσχυση των ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και blue chips. Σε αυτό το κλίμα κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη μία επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων την στιγμή που δεν υπάρχουν εγχώριοι καταλύτες οι οποίοι θα μπορούσαν να “σπρώξουν” την ελληνική αγορά στο “κυνηγήσει” τα υψηλά έτους που άγγιξε την Παρασκευή.

Πάντως, το “στοίχημα” των νέων υψηλών δεν εγκαταλείπεται καθώς είναι στο χέρι των εγχώριων χαρτοφυλακίων ώστε να δώσουν τη κατεύθυνση το Χ.Α τον τελευταίο αυτό μήνα του έτους, μετά το κλείσιμο των θέσεων των ξένων θεσμικών την περασμένη εβδομάδα. Έτσι και αλλιώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται σειρά εξελίξεων που πιθανότατα θα δώσουν τον τόνο στην αγορά, όπως αυτές που σχετίζονται με το  καζίνο στο Ελληνικό, η κατάθεση του νομοσχεδίου για το σχέδιο “Ηρακλής”, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, η πώληση ΔΕΠΑ καθώς και το αυριανό Eurogroup το οποίο όπως φαίνεται θα έχει θετική κατάληξη για την Ελλάδα, ΄με την έγκριση της επιστροφής των κερδών των ANFAs/SMPs.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 884,58 μονάδες, με πτώση 0,94%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,82% στις 2.228,70 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 0,24% στις 1.187,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,04% στις 866,77 μονάδες  με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -1,30%, την Πειραιώς στο -3,19%, την Eurobank στο -1,99% και την Alpha Bank να κινείται στο -2,02%.

Στα υπόλοιπα blue chips η ΔΕΗ με κέρδη 2,02% συνεχίζει την ισχυρή ανοδική τάση που καταγράφει το τελευταίο διάστημα, ενώ ανοδικά κινείται ο Σαράντης στο +0,96% και ο ΑΔΜΗΕ στο +1,38%. Η εικόνα στην υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι κυρίως… “κόκκινη” με πιέσεις άνω του 1% σε Βιοχάλκο, Μότρο Οιλ και ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, στα θετικά και στο +1,13% (0,4045 ευρώ) “γύρισε” το δικαίωμα της Lamda Development, μετά από ισχυρή πτώση 7,50% στο άνοιγμα, ενώ η τιμή της μετοχή της διαμορφώνεται στα 7,08 ευρώ με πτώση 0,28%. Υπενθυμίζεται πως χθες σημείωσε “βουτιά” 34,21% κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας και στο 0,4 ευρώ, από 0,6020 ευρώ στο άνοιγμα, ενώ η μετοχή της εισηγμένης υποχώρησε κατά 1,39% στα 7,10 ευρώ. Σημειώνεται πως οι όροι της αύξησης κεφαλαίου είναι 1,216918965991410 νέες μετοχές για καθεμία παλαιά μετοχή, με τιμή διάθεσης 6,70 ευρώ.

Στο μεταξύ, αρνητικό έχει γίνει το κλίμα και στην αγορά ομολόγων, μετά την βελτίωση που σημειώθηκε στο άνοιγμα, συνεχίζοντας έτσι στα βήματα των πιέσεων που ασκήθηκαν χθες, συμπαρασύροντας και τα ελληνικά, μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, οι οποίες προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στους κρατικούς τίτλους της χώρας. Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξάνεται στο 1,564%, ενώ η απόδοση του 5ετούς συνεχίζει να κινείται πτωτικά και στο 0,623% από 0,661% χθες. Αξίζει να σημειώσουμε πως το spread των 5ετών ελληνικών επέστρεψε σήμερα σε αρνητικά επίπεδα, με την απόδοση του 5ετούς ιταλικού ομολόγου να κινείται στο 0,671%.

Όπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, οι προσδοκίες των αισιόδοξων σε σχέση με διατήρηση της παραμονής του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες διαψεύστηκαν καθώς οι πτωτικές ευρωπαϊκές αγορές έδωσαν κατεύθυνση και στην Αθήνα, ιδιαίτερα μετά την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω των επιδοτήσεων προς την Airbus που αναγγέλθηκαν. Το κρεσέντο νέων δασμολογικών επιβαρύνσεων που αποφάσισε ο Τραμπ για προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη, τη Βραζιλία και την Αργεντινή είναι δυσάρεστες εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία. Ευλόγως, οι δείκτες στα χρηματιστήρια υποχώρησαν. Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα θα αποφύγει μια ακόμη πτωτική συνεδρίαση καθώς η εγχώρια επικαιρότητα χαρακτηρίζεται από ανυδρία.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close