ΝΕΑ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση, μετά τη διόρθωση, στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Έντονα ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αντιδρά μετά την εβδομάδα διόρθωσης και συσσώρευσης που προηγήθηκε, ενώ η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές λειτουργεί υποστηρικτικά για τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,82% στις 830,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.126,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,57% στις 764,06 μονάδες.

...

Η αγορά δείχνει ικανή να επανέλθει στα επίπεδα πλησίον των 840 μονάδων, όπου και σταμάτησε η μετεκλογική αντίδραση, έχοντας αφομοιώσει τα νέα επίπεδα κατά την προηγούμενη εβδομάδα της διόρθωσης. Όπως μάλιστα έχουν επισημάνει εγχώριοι αναλυτές, η διαφοροποίηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με αύξηση στις ανοδικές συνεδριάσεις και μείωσης στις πτωτικές, έδειξε ότι το θετικό σενάριο επ’ ουδενί δεν έχει αναιρεθεί. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην πρώτη μετεκλογική ανοδική εβδομάδα η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ήταν στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη διορθωτική η μέση αξία υποχώρησε στα 84 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά τώρα, η αγορά έδειξε να απορροφά τις πιέσεις έχοντας ως στοπ τις 810 μονάδες, προκειμένου να αποφύγει μια δοκιμασία των 800 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, το πρώτο επίπεδο των 830 μονάδων δείχνει σήμερα εφικτό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς τις 850 και 880 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις, το ενδιαφέρον της αγοράς θα στραφεί σταδιακά στο road show της Νέας Υόρκης, το οποίο αρχίζει αύριο, Τρίτη, με τη συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιριών. Όπως έχουν αναφέρει εγχώριοι αναλυτές, το επενδυτικό συνέδριο πραγματοποιείται στην πιο κομβική στιγμή ίσως των τελευταίων 10 ετών, με τις εισηγμένες να επιχειρούν να δείξουν τις προοπτικές που διανοίγονται υπό μια κυβέρνηση που έχει δείξει ότι έχει φιλοεπενδυτικό πρόσημο. 

Επίσης, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να προκηρυχθούν και επισήμως εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου και, όπως επισημαίνει το Capital.gr, να “σφυρίξει” τη λήξη της τετραετούς σχεδόν διακυβέρνησής του μετά από μια οδυνηρή ήττα για τον  ΣΥΡΙΖΑ και εν τω μέσω δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν την Ν.Δ να “καλπάζει” προς την αυτοδυναμία.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει άλμα 7,38%, ανακάμπτοντας από τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, όπως και η Πειραιώς η οποία ενισχύεται κατά 5,86%. Στο +4,08% η Alpha Bank και στο +4% η Εθνική, με τις Φουρλής, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 2%. 

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Λάμδα, ΕΛληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΟΠΑΠ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Jumbo, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Τιτάν, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή. Στον FTSE 25 μόνο ο Σαράντης και η Cenergy βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, καταγράφοντας απώλειες 0,4%.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close