ΝΕΑ

Μάζεψε στο τέλος την πτώση, κράτησε τις 840 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τελικά κράτησε τις 840 μονάδες σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το αρνητικό του πρόσημο και κυρίως παρά τις πιέσεις που δέχτηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, ειδικά σε τίτλους που με το βάρος τους επηρεάζουν περισσότερο την ημερήσια διακύμανση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 843,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 838,71 μονάδων (-0,86%) και 847,68 μον. (+0,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 37 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,36%, στις 2.152,22 μονάδες, ενώ στο +0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.231,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 787,76 μονάδες.

Εξαιρουμένων κάποιων μικρών διαστημάτων με εξάρσεις εντός της σημερινής συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο τελικά έκλεισε με μικρές απώλειες διατηρώντας τα επίπεδα των 840 μονάδων. Εκεί εντοπίζεται και η κοντινή στήριξη του γενικού δείκτη, με τις 826 μονάδες να είναι η κύρια στην παρούσα, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί, προκειμένου η αγορά να παραμείνει σε τροχιά μεσοπρόθεσμης δοκιμασίας με τις 850 μονάδες.

Αυτό που έχει σημασία είναι η αγορά να μην χάσει τη ρευστότητα που εξασφαλίζεται από το ημερήσιο profit taking και να διατεθεί αυτή στις στηρίξεις που ούτως ή άλλως χρειάζεται για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Μέχρι τις εκλογές, άλλωστε, της 7ης Ιουλίου δεν πρόκειται να αλλάξουν πολύ οι ισορροπίες, αφού και οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της συνέχισης της ανόδου έχουν παγώσει.

Γιατί μέχρι η νέα κυβέρνηση να δώσει τα πρώτα απτά δείγματα της πολιτικής της, η μεταβλητότητα θα υπερισχύει, προκαλώντας τα υψηλά επίπεδα 13μήνου. Στο μεταξύ, το μεγάλο ζητούμενο μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι εάν θα επιτρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να έχει αυτοδυναμία, προκειμένου η οικονομία να μη χάσει κι άλλο χρόνο με τις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει σήμερα η Natixis, το έργο της Ν.Δ μετά και την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, δεν θα είναι εύκολο. Η δημοσιονομική ευελιξία παραμένει πολύ περιορισμένη, ενώ ένας μεγάλος αριθμός κινδύνων υλοποιούνται στο διεθνές σκηνικό, όπως το νέο κύμα εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, νέες απειλές των ΗΠΑ στις εξαγωγές της Ευρώπης και αυξημένος κίνδυνος μη συμφωνίας για το Brexit.

Βέβαια τα πρώτα μηνύματα που μεταφέρονται από τη Νέα Υόρκη και το 8ο Greek Ιnvestment Forum της ΕΧΑΕ, είναι θετικά, με τα στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν να διαπιστώνουν ότι το αυξημένο ενδιαφέρον εδράζεται στην προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις και θα διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι εκτιμήσεις για την εδραίωση ενός σταθερού οικονομικού και φορολογικό περιβάλλοντος και το “ξεπάγωμα” σημαντικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για σειρά κλάδων. Υποδομές, κατασκευές, ΑΠΕ, ενέργεια, τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο αριθμός των αιτημάτων για συναντήσεις με εισηγμένες (εντός αλλά και εκτός του forum) αυξάνεται.

Στο ταμπλό τώρα, οι άνω του 1% απώλειες σε Motor Oil, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Τιτάν και Μυτιληναίο ήταν αυτές που άσκησαν τη μεγαλύτερη πίεση στην αγορά, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Aegean, Λάμδα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Σαράντη, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ισχυρή στήριξη παρείχε η Βιοχαλκο, καθώς σημείωσε κέρδη 4,87%, με τη Eurobank να κάνει ένα ράλι στο τέλος, και από το -2,38% να κλείνει στο +2,02%. Μικρά κέρδη σημείωσαν και οι Cenergy, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close