ΝΕΑ

Μάχες αλλά στο τέλος και πάλι ανοδικά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μία ακόμη συνεδρίαση που το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε στο φίνις να γυρίσει σε θετικά εδάφη, απορροφώντας μάλιστα τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν ενδοσυνεδριακά και λίγο έλειψε να απειλήσουν και τις 870 μονάδες, αφού είχε τη βοήθεια μερίδας των τραπεζικών και αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 875,73 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 869,56 μονάδων (-0,44%) και 875,88 μονάδων (+0,28%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 517 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,44%, στις 2.171,90 μονάδες, ενώ στο +0,86% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.241,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 874,18 μονάδες.

Στο ίδιο έργο… θεατές… είναι το μότο των τελευταίων ημερών στα desk των ελληνικών χρηματιστηριακών, αποτυπώνοντας έτσι με γλαφυρό τρόπο το μοτίβο της διακύμανσης της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Και αυτό το μοτίβο είναι οι πιέσεις που εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης να απορροφώνται στο τελευταίο ημίωρο, όταν πραγματοποιείται και το ήμισυ σχεδόν του ημερήσιου τζίρου.

Έτσι και σήμερα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως και το -0,44%, απειλώντας εκ νέου τις 870 μονάδες, τελικά έκλεισε με μικρά κέρδη και με στηρίξεις (για μία ακόμη φορά) από τον τραπεζικό κλάδο. Ένα άτυπο rotation, εν τω μεταξύ, στις ανοδικές και πτωτικές μετοχές έχει επιτρέψει στην αγορά να εξασφαλίσει τη ρευστότητα εκείνη που έχει ανάγκη, προκειμένου να βγάλει τις άμυνες και να μην επιτρέψει στους πωλητές να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα έκαναν δύσκολη την “στο παρά ένα” ανατροπή.

Και με αυτές τις “ανατροπές” ο μήνας οδεύει να κλείσει θετικά (αν η αυριανή τελευταία συνεδρίαση δεν επιφυλάξει εκπλήξεις), αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχει κάνει μια σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά των 818 μονάδων στα οποία βρέθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Σε αυτήν την προσπάθεια βέβαια οδηγός ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κατέρριψε τα προηγούμενα υψηλά έτους και κινείται μάλιστα πάνω από τις 870 μονάδες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι όταν ο τραπεζικός δείκτης ήταν στις 847 μονάδες την επομένη των γενικών εκλογών, ο γενικός ήταν φλέρταρε με τις 900 μονάδες, ενώ στην παρούσα υπολείπεται κατά 30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Σαφώς το επόμενο δίμηνο θα τεθούν οι βάσεις για το πως θα δουν αυτά τα χαρτοφυλάκια την ελληνική αγορά, η οποία όμως έχει να στηριχθεί σε ένα μείγμα καλύτερων στοιχείων, από εκείνο που πυροδότησε το ράλι ανόδου του πρώτου επτάμηνου του 2019. Και όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, εάν οι διεθνείς εξελίξεις δεν ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης της αγοράς, τότε η Λ. Αθηνών αργά ή γρήγορα θα “ξεκολλήσει” από τα επίπεδα που διαμορφώνεται μετεκλογικά.

Άλλωστε, μπορεί το ΧΑ να δείχνει σημάδια κόπωσης, ενόψει μάλιστα του κλείσιμου ενός έτους που έδωσε σημαντικές αποδόσεις, αλλά αυτό δεν συνδέεται με το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία. Όπως μάλιστα καταγράφει έρευνα της Κάπα Research, η αισιοδοξία βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την τρέχουσα δεκαετία, ενώ επικρατεί η αντίληψη περί  υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την προσεχή 5ετία.

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Alpha Bank στο τέλος διαμόρφωσαν το +2,34% και +2,17% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε Εθνική, Φουρλή, Cenergy και Coca Cola. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Titan, Aegean και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, το βαρίδι του δείκτη αποδείχθηκε η ανώτερη του 1% πτώση σε Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ και Βιοχαλκο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΔΕΗ, Πειραιώς και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close