ΝΕΑ

Μάχες πάνω στις 730 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Οι μάχες μεταξύ πωλητών και αγοραστών συνεχίζονται αυτήν την ώρα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο, αν και προσπάθησε να κινηθεί πάνω από τις 730 μονάδες, οι long δεν θέλησαν να επεκτείνουν το συντελεστή ρίσκου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 729,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.894,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,04% στις 596,85 μονάδες.

...

“Πιστό” στη διακύμανση εντός ενός στενού εύρους διακύμανσης το ΧΑ, το οποίο αν και προσπάθησε νωρίτερα με κέρδη κοντά στο 1%, τελικά αναδιπλώθηκε κάτω από τις 730 μονάδες, μειώνοντας την έκθεση σε πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εκλογές της Κυριακής.

Όπως έχει επισημανθεί από τις αρχές της εβδομάδας, το πενθήμερο αυτό δεν έχει να δώσει πολλά μηνύματα για τις προθέσεις των επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος. Ενός αποτελέσματος όμως που θα κρίνει το διάστημα μέχρι τις κάλπες των γενικών εκλογών, με τα σενάρια περί της ακριβούς ημερομηνίας αυτών να φουντώνουν το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια ώρα, ακόμη και οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να διαψεύδουν την αγορά που περίμενε μια άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Και μπορεί να μην αναμενόταν κάποια ριζική αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί την επόμενη τετραετία, αλλά ένα “θολό” μήνυμα από τις κάλπες της Κυριακής περιπλέκει τις πολιτικές ισορροπίες, ειδικά στο μέτωπο των αποφάσεων που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έδειξε ότι στην τελική προεκλογική ευθεία δεν δίστασε να αφήσει ερωτηματικά για τη δημοσιονομική της συνέπεια. Εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε ουδείς γνωρίζει πως θα χρησιμοποιηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργηθούν την επόμενη τετραετία, με την αγορά να προβληματίζεται γι’ αυτό.

Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό στις 717 μονάδες, αλλά φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος σε ένα στενό εύρος 20 μονάδων, καθώς η αλληλουχία των προσήμων είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας την ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει. Οι 710 μονάδες αποτελούν την επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη, ενώ η συσσώρευση και η ολοκλήρωση της διόρθωσης θα θεωρηθεί περαιωμένη μόνο σε ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 750 μονάδες.

Στο ταμπλό, Πειραιώς και ΔΕΗ εναλλάσσονται στην πρώτη θέση της ανόδου, με την πρώτη να είναι στο +3,15% και τη δεύτερη στο +3,03%, ενώ ο Φουρλής ακολουθεί με άνοδο 2,71%. Τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Aegean, Jumbo και Cenergy ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Motor Oil, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ χάνει 1,23%, ενώ οι απώλειες σε Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Alpha Bank και Eurobank δεν ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close