ΝΕΑ

Μικρές διακυμάνσεις και υποτονικός τζίρος

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μέρες σαν την σημερινή, όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται με ήπιους ρυθμούς και η ελληνική αγορά ομολόγων σημειώνει sell-off, σπανίζουν… Η συνήθης εικόνα το τελευταίο διάστημα ήταν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο και το ράλι στα ομόλογα. Ωστόσο, η χθεσινή “νίκη” της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών, οδήγησε όπως δείχνουν τα πράγματα σε ρευστοποιήσεις κερδών σήμερα, μετά και την έκθεση-βόμβα από την UBS η οποία συστήνει πώληση όλων των ελληνικών κρατικών τίτλων με διάρκεια άνω των 2 ετών. Έτσι τα ελληνικά yields σήμερα αυξάνονται πάνω από το 1,32% από 1,21% χθες.

Χαμηλός τζίρος

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, συνεχίζονται οι ήπιες αρνητικές τάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να περνάει στα θετικά για 10 μόλις λεπτά γύρω στις 12:30 και στη συνέχεια να επιστρέφει και πάλι στις απώλειες, με το εύρος διακύμανσης ωστόσο να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και τον τζίρο να είναι εξαιρετικά υποτονικός αφού μετά από τρεισήμισι ώρες συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, συνεχίζονται και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά την ισχυρή αντίδραση της Πέμπτης, τη στιγμή που το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι επιφυλακτικό μετά την ισχυρή άνοδο χθες καθώς και τα νέα ρεκόρ που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το εμπορικό μέτωπο, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,42% στις 865,82 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα μόλις 14,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Merit Securities, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 880 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση της τάξης του -0,31%, ενώ στο -0,61% κινείται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά στο -1,33% και τις 843,73 μονάδες μετά το χθεσινό άλμα της τάξης του 4,11%, με την Eurobank να βρίσκεται στο -0,90%%, την Alpha Bank στο -1,73%, την Πειραιώς στο -1,13% και την Εθνική στο -1,29%.

Αξίζει να επισημάνουμε την επιστροφή των shorts που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες με το Oceanwood -έπειτα από αρκετές εβδομάδες στάσης αναμονής- να προχωρά αυτήν την εβδομάδα σε αύξηση των αρνητικών θέσεών του στην Εθνική στο 1,61%, από 1,57% πριν, μετά την ανάλογη κίνηση από το Marshall πριν από μερικές ημέρες, που αύξησε τη short θέση του στην τράπεζα στο 0,61%, από 0,59% πριν.

Στα υπόλοιπα blue chips, η εικόνα παραμένει μικτή, με τη μετοχή του Ελλάκτωρα να υποχωρεί κατά 1,38% και την Aegean στο -0,86%, ενώ ανοδικά ξεχωρίζουν η  Titan στο +1,89% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +0,75%.

Ζητούμενο η αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων

Η MSCI χθες δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα συνεχίσει να παραμένει εκτός του βασικού δείκτη της Ελλάδας, παρά την εκτόξευση της κεφαλαιοποίησής της από τον Νοέμβριο του 2018 όταν και είχε διαγραφεί.

Το ζητούμενο για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει η αύξηση της παρουσίας ξένων χαρτοφυλακίων έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί από τη ρηχότητα η οποία και το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο. Προς το παρόν η ελληνική αγορά έχει δείξει αδυναμία αντίδρασης στα διάφορα θετικά νέα γύρω από την οικονομία, ωστόσο παραμένει η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη διεθνώς από τις αρχές του έτους.

Οι προσδοκίες για έναν καλύτερο χρηματιστηριακό Νοέμβριο διασώζονται όσο διακρατούμε τα επίπεδα των 860 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.120 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Όπως σημειώνει, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την αρχή του έτους, καταγράφει σημαντικότατα κέρδη, τόσο σε επιμέρους δείκτες όσο και σε μετοχές. Έτσι, καθιστά κυρίως τους θεσμικούς επενδυτές επιφυλακτικούς, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα κέρδη τους και κατά συνέπεια και τα ετήσια bonus τους.

Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο σε όγκο όσο και σε μεταβλητότητα. Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθούν τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα που διασπάστηκαν πρόσφατα ανοδικά, για να συντηρηθούν οι προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close