Οι ανησυχίες για τον κοροναϊό φαίνεται να ευνοούν το δολάριο που φαντάζει πιο ασφαλές

[ad_1]

 

EURUSD

Δεύτερη κατά σειρά έντονα πτωτική εβδομάδα για το EURUSD που από το 1.0942 την περασμένη Δευτέρα, έκλεισε στο 1.0830 την Παρασκευή. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η συγκεκριμένη ισοτιμία βρέθηκε τελευταία φορά την άνοιξη του 2017 όπου και ανέκαμπτε από τα χαμηλά που σημείωσε στα τέλη του 2016. Τα αποτελέσματα των οικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαιτέρως θετικά αλλά ήταν καλύτερα από αυτά της Γερμανίας και της ευρωζώνης. Επίσης οι παγκόσμιες ανησυχίες για τον κοροναϊό, φαίνεται να ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα που φαντάζει πιο ασφαλές. Η παρούσα εβδομάδα ξεκινάει με αργία στις ΗΠΑ (Ημέρα του Προέδρου) και κυριαρχείται ειδησεογραφικά κυρίως από την ανακοίνωση των πρακτικών της FED την Τετάρτη και την ανακοίνωση της σύνοψης της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής για την ευρωζώνη την Πέμπτη. Οι πιέσεις στην ισοτιμία ενδέχεται να διατηρηθούν και αν υπάρξει καθαρή διάσπαση του 1.08 τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

GBPUSD

Ανοδικά αντέδρασε η ισοτιμία GBPUSD που έστω κι αν ξεκίνησε κάτω από το 1.29, κατάφερε να υπερβεί, να σταθεροποιηθεί και να κλείσει πάνω από το 1.30, στο 1.3046. Τα νέα από την Αγγλία ήταν μάλλον ουδέτερα και η μηδενική ανάπτυξη που ανακοινώθηκε ήταν αυτή ακριβώς που ανέμεναν οι αγορές. Οι φόβοι για την μετά-Brexit εποχή δείχνουν να αμβλύνονται ενώ ο νέος υπουργός οικονομικών Rishi Sunak που θα αντικαταστήσει τον Sajid Javid, θεωρείται πιο φιλικός για τις αγορές. Δεν αποκλείεται να δούμε προσπάθειες επανάκτησης του 1.32 για την ισοτιμία που όσο παραμένει πάνω από το 1.30, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η εβδομάδα είναι γεμάτη οικονομικές ανακοινώσεις για την Αγγλία (ανεργία την Τρίτη, δείκτης τιμών καταναλωτή την Τετάρτη, λιανικές πωλήσεις την Πέμπτη, PMI υπηρεσιών την Παρασκευή) και έτσι αναμένεται ισχυρή και έντονη μεταβλητότητα.

USDJPY

Μικρή μεταβλητότητα και ασθενή άνοδο είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την ισοτιμία USDJPY που κάνει διαρκείς προσπάθειες να σταθεροποιηθεί κοντά και πάνω από το 110. Μέσα στην εβδομάδα είδαμε τιμές πάνω από το 110 αλλά το κλείσιμο ήταν στο 109.78. Η συγκέντρωση τιμών κοντά σε αυτά τα επίπεδα εδώ και αρκετές εβδομάδες προοιωνίζει με κάποιες καλές πιθανότητες μια έκρηξη προς κάποια κατεύθυνση. Νωρίς την τρέχουσα Δευτέρα ανακοινώθηκε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το 4ο τρίμηνο του 2019 με το απογοητευτικό αποτέλεσμα του -1.6% ενώ και η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για το Δεκέμβριο ήταν εξίσου αρνητική στο -3.1%. Ωστόσο το ιαπωνικό νόμισμα δε δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις προφανώς λόγω επιλογής του από μερίδα επενδυτών ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω παγκοσμίων ανησυχιών για τον κοροναϊό. Όσο οι ανησυχίες αυτές δεν εντείνονται, τόσο μια διάσπαση του 110 είναι πιθανή όπως και μια άνοδος σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, προς την αντίσταση του 112.

EURJPY

Έντονα καθοδική η εβδομάδα για το EURJPY, που έχασε εύκολα όχι μόνο την τιμή – ορόσημο του 120 αλλά έχασε και το 119 αφού έκλεισε στο 118.90. Αυτά τα επίπεδα τιμών τα είδαμε ξανά στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου και πλέον μια υπό διαμόρφωση καθοδική τάση ίσως οδηγήσει την ισοτιμία προς το 118.40 ή ακόμα και κάτω από το 118.

EURGBP

Ισχυρή καθοδική κίνηση για το EURGBP την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλη αύξηση της εβδομαδιαίας μεταβλητότητας, αρκετά πάνω από τα επίπεδα του χαμηλού εύρους που μας είχε συνηθίσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Από το 0.8484, η ισοτιμία έκλεισε οριακά πάνω από το 0.83 έχοντας πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση μετά τη 2η εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι πιθανότητες για περαιτέρω πτώση είναι σημαντικές μιας και διανύουμε τον 7ο κατά σειρά καθοδικό μήνα αλλά μπαίνοντας πλέον σε επίπεδα τιμών που δεν έχουμε δει από τις αρχές του καλοκαιριού του 2016, πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.

USDCAD

Παύση στην άνοδο των τελευταίων εβδομάδων είχαμε για την ισοτιμία USDCAD που από την περιοχή τιμών του 1.33, έκλεισε τελικά στο 1.3251. Η τιμή του 1.33 αποτελούσε στόχο για πολλούς επενδυτές, συνεπώς μια βραχυπρόθεσμη κατοχύρωση κερδών σε συνδυασμό με κάποια ανοδική αντίδραση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα αυτήν τη διόρθωση. Η παρούσα εβδομάδα έχει σημαντικές ανακοινώσεις για την οικονομία του Καναδά, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, την ανεργία τις λιανικές πωλήσεις να κυριαρχούν. Πιθανότητες συγκεντρώνουν οι προσπάθειες επανάκτησης του 1.33 και τυχόν σταθεροποίηση σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για ακόμα υψηλότερα επίπεδα (το 1.35 αποτελεί στόχο αρκετών επενδυτών).

USDCHF

Καθαρή ανοδική κίνηση για το USDCHF που αποτέλεσε τη συνέχεια της προηγούμενης. Από το 0.9768, η ισοτιμία έκλεισε στο 0.9820 και βρίσκεται πλέον αρκετά κοντά στο 0.9840 το οποίο αν υπερβεί, θα μπει ξανά στο γνωστό κανάλι 0.9840 – 1.0000 που είχε βρεθεί για αρκετό καιρό μέχρι τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου και άρχισε καθοδική κίνηση. Τα δεδομένα δείχνουν αρκετές πιθανότητες εκπλήρωσης αυτού του σεναρίου. Αντίθετα μια κίνηση προς τα κάτω και πιθανή διάσπαση του 0.9730, θα σημάνει την επαναφορά στην καθοδική κίνηση που προαναφέραμε. 

AUDUSD

Η ανοδική διόρθωση που αναμέναμε, έλαβε χώρα και με το παραπάνω για την ισοτιμία AUDUSD, που κατάφερε να υπερβεί το 0.67 και να κλείσει στο 0.6712. Η εβδομάδα που άνοιξε αποτελεί συνέχεια της ανοδικής ορμής αφού η ισοτιμία κινείται κοντά στο 0.6730 αλλά υπάρχει αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού στην οικονομία της Κίνας και έτσι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο στροφής του AUDUSD προς την περιοχή του 0.67 ξανά, ίσως και προς την στήριξη του 0.6680. Πλούσια ειδησεογραφικά η εβδομάδα για την Αυστραλία με ανακοινώσεις όπως τα πρακτικά της RBA (Reserve Bank of Australia), η ανεργία και ο βιομηχανικός δείκτης PMI αλλά όλα θα επισκιαστούν από τυχόν εξελίξεις στην Κίνα σε σχέση με τον κοροναϊό. Μην ξεχνάμε επίσης πως την Παρασκευή ανακοινώνονται τα επιτόκια από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας με την τρέχουσα τιμή να είναι στο 4.15%.

SP500

Ακάθεκτος συνεχίζει ο αμερικανικός δείκτης SP500, που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα νέο ρεκόρ με υψηλό στις 3,387 μονάδες και κλείσιμο στις 3,382 μονάδες και κέρδη πάνω από 1.7%. Η διόρθωση του Ιανουαρίου αποτελεί παρελθόν και πλέον ο δείκτης κοιτάει σε νέα επίπεδα ρεκόρ με τις 3,400 μονάδες ως στρογγυλό αριθμό να αποτελεί ένα πρώτο εμπόδιο αντίστασης.

DAX30

Ισχυρά κέρδη για το γερμανικό δείκτη DAX30 που με κλείσιμο στις 13,752 μονάδες είχε κέρδη της τάξης του 2%. Το ρεκόρ όλων των εποχών για το δείκτη του Ιανουαρίου του 2018 έσπασε και πλέον ο DAX30 μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα ανόδου όπου από τη μία η ορμή των αγοραστών θα ωθεί τον δείκτη ανοδικά από την άλλη όμως βραχυπρόθεσμες κατοχυρώσεις κερδών μπορούν να οδηγήσουν σε διορθώσεις. Τεχνικά, αντίσταση ίσως υπάρξει στο στρογγυλό νούμερο των 14,000 μονάδων ενώ η στήριξη είναι στις 13,530 μονάδες.

FTSE100

Απώλειες για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που ενώ ξεκίνησε ανοδικά, είχε έντονες πιέσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 7,410 μονάδες έχοντας σημειώσει απώλειες λίγο πάνω από 0.5%. Η περιοχή τιμών κοντά στις 7,400 μονάδες φαίνεται προς το παρόν να λειτουργεί σαν μαξιλάρι για τον δείκτη και έτσι η πλάγια τάση μεταξύ 7,400 και 7,560 μονάδων συγκεντρώνει πιθανότητες για αυτή την εβδομάδα.

Χρυσός

Κέρδη για το χρυσό την εβδομάδα που διανύσαμε που με κλείσιμο κοντά στα $1,584, σημείωσε άνοδο της τάξης του 0.9% και πλησίασε ακόμα περισσότερο την τιμή ορόσημο των $1,600. Η μη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τις επενδυτές λόγω των φόβων για παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού ωθεί τις τιμές του χρυσού προς τα πάνω και έτσι ενισχύονται τα σενάρια προσέγγισης των $1,600. Τα υπόλοιπα μέτωπα της παγκόσμιας οικονομίας δε δίνουν έναν ισχυρό τόνο αισιοδοξίας που θα στρέψει του επενδυτές στην ανάληψη ρίσκου.

Πετρέλαιο

Αντέδρασε ανοδικά το πετρέλαιο μετά τη μεγάλη πτώση τιμών που είχαμε από τις αρχές του έτους και δεν μπόρεσε να παραμείνει κάτω από τα $50. Το κλείσιμο εβδομάδας ήταν στα $52.44 με κέρδη πάνω από 3.8% που αποτελεί μια ισχυρή ανοδική αντίδραση. Οι αγορές προεξόφλησαν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα περαιτέρω περικοπής της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και έτσι εμφανίστηκε ικανό πλήθος αγοραστών ώστε οι τιμές να ανέβουν σημαντικά. Από την άλλη όμως υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε πως η ζήτηση του πετρελαίου για το 1ο τρίμηνο του 2020 θα είναι πτωτική για πρώτη φορά μετά το 2009 όπου η παγκόσμια οικονομία ήταν βυθισμένη στη γνωστή μεγάλη κρίση. Αν επιπλέον ξεφουσκώσουν ή αφομοιωθούν και οι προσδοκίες από τον ΟΠΕΚ για περικοπή της παραγωγής τότε δεν αποκλείεται να δούμε νέες προσπάθειες προσέγγισης των $50 για τις τιμές του πετρελαίου.

Bitcoin

Διορθωτικά κινήθηκε το Bitcoin μετά τη σαρωτική άνοδο των τελευταίων εβδομάδων. Θυμίζουμε πως στις αρχές του έτους είχε βρεθεί στα $7,300 ενώ τις τελευταίες δυο εβδομάδες κινήθηκε πάνω από τα $10,000. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή κρατήθηκε πάνω από τα $10,000 μέχρι το Σάββατο όπου και είχαμε κατοχυρώσεις κερδών και η συνολική εβδομαδιαία απώλεια ήταν 2.8% περίπου. Η λογική αυτή διόρθωση δε φαίνεται να αποτελεί προς το παρόν απειλή αναστροφής της ανοδικής τάσης και έτσι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο να δούμε τιμές πάνω από τα $10,000, αρκετά σύντομα και πάλι.

www.a-quant.com

www.algo-profits.com

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
 

Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

[ad_2]

Source link