ΝΕΑ

Ο “Ηρακλής” ανεβάζει το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
 
Ανοδικά κινείται σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει την ικανοποίησή του για την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει ήπιες και επιλεκτικές κινήσεων κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,56% στις 836,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.076,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,11% στις 768,81 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να βρίσκει στηρίξεις από την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όπως διαπίστωσε δεν αντίκειται στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Το σχέδιο ήταν κάτι που περίμενε η αγορά ως ένα βήμα για την ομαλοποίηση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων. 

Το σχέδιο “Ηρακλής” θα διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές, με το κράτος να παρέχει εγγυήσεις για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.

Όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής από τις ευρωπαϊκές Αρχές δίνεται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία, κατά την οποία η μείωση των αποδόσεων διεθνώς, προσελκύει τους επενδυτές “μανιωδώς” στα  ελληνικά assets, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοπρασίες τίτλων. Θα αποτελέσει δε, το βήμα για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τεχνικά πάντως η αγορά θα πρέπει να ανεβάσει τους συναλλακτικούς της ρυθμούς εάν θέλει να προσεγγίσει με αξιώσεις τη ζώνη των 850-855 μονάδων και να “ξεκολλήσει” από την παραμονή της στα επίπεδα των 820-830 μονάδων. Για να αλλάξει η εικόνα θα πρέπει με αυξημένο όγκο να διαπεράσει τις 855 μονάδες, οι οποίες έχουν γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση, ενώ σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 800 μονάδων είναι σημαντική τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο γράφημα.

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν κέρδη 2,14% και 2,46% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Εθνική, ΔΕΗ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Titan, Jumbo και Motor Oil. 

Στον αντίποδα, το -1,15% της Coca Cola βαραίνει τον δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται και οι Σαράντης, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean. Χωρίς μεταβολή η Cenergy.
 


Source link

Related Articles

Back to top button
Close