Παλεύει να ελέγξει την πτώση το Χρηματιστήριο

[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Προσπάθεια να επανέλθει πάνω από τις 740 μονάδες καταβάλλει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν μπορεί να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις που εξακολουθούν να εκδηλώνονται στους περισσότερους τίτλους του, ενώ το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει άκρως αρνητικό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,85% στις 739,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 84,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.879,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,65% στις 595,23 μονάδες.

Από τις 718 μονάδες που βρέθηκε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, πλέον κινείται πλησίον των 740 μονάδων, επιχειρώντας να μετριάσει τις απώλειες και να κρατήσει τη στήριξη των 728 μονάδων. Βέβαια αυτό το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η επικαιρότητα γύρω από τα κρούσματα του κοροναϊού είναι απρόβλεπτη και η επενδυτική διάθεση ήδη στα… τάρταρα.

Έτσι, ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, εξηγώντας τη σφοδρότητα του ελληνικού sell-off, σημειώνει πως τα σημάδια μιας προβληματικής αγοράς έχουν γίνει ορατά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η ρηχότητα, ο έλεγχος του Χ.Α. σχεδόν αποκλειστικά από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια, οι απαιτητικές αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές, αλλά και η σοβαρή έλλειψη εγχώριας επενδυτικής δυναμικής, αποτελεί το ένα σκέλος των αιτιών της υπεραπόδοσης στην πτώση. Το άλλο και πιο σημαντικό είναι τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες. Οι καθυστερήσεις και αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον Δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της χώρας, άρχισαν να επανεμφανίζονται.

Το ζήτημα τώρα που απασχολεί τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στη Λ. Αθηνών είναι η εκτίμηση του πλήγματος που έχει δεχτεί η οικονομία από τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κοροναϊό. Ελλείψει (ακόμη…) στοιχείων που να δείχνουν ακριβώς την πορεία των επιμέρους δεικτών της οικονομίας, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί η οικονομική δραστηριότητα, σε ένα έτος μάλιστα που αρκετοί επενδυτές είχαν ποντάρει ως το έτος της μεγάλης ανάκαμψης. Ακόμη, βέβαια, και αν η ελληνική δραστηριότητα δείξει αντοχές, κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της επίδρασης μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Οι εξελίξεις αυτές, παράλληλα, συμπίπτουν με ένα κλίμα αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για την παγκόσμια bull market και τις προοπτικές συνέχισής της. Εάν τελικά ο κοροναϊός αποδειχθεί η θρυαλλίδα της μεγάλης διόρθωσης διεθνώς, τα ισχνά ερείσματα που έχει το ΧΑ δεν αποτελούν εγγύηση για τις δυνατότητες ανάκαμψης μετά την πτώση του τελευταίου μήνα.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, Titan και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 9,19% και 9,01% αντίστοιχα, με την Εθνική και τα Ελληνικά Πετρέλαια να χάνουν 7,12% και 6,35%. Άνω του 5% είναι οι απώλειες σε ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο, με την ΕΥΔΑΠ να ακολουθεί με -4,82%.

Άνω του 3% είναι η πτώση σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Eurobank, Μυτιληναίο, Coca Cola και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% σε ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντη, Jumbo και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, ο Φουρλής κερδίζει 0,80%, ενώ η Λάμδα είναι στο +1,14%.

[ad_2]

Source link