ΝΕΑ

«Ποτέ δεν είχαμε τόσες πυρκαγιές»

Kόλαση του Δάντη και στην Αυστραλία, με τις εικόνες που εκτυλίσσονται να θυμίζουν το εφιαλτικό σκηνικό στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, 70 πυρκαγιές μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, με τις 42 από αυτές να μην έχουν περιοριστεί και τις εννέα να κρίνονται άκρως απειλητικές. 

Οι πυρκαγιές, που κατέστρεψαν σπίτια και απείλησαν μεγάλες κοινότητες όπως το Port Macquarie, πόλη 46.000 ατόμων, εκδηλώνονται σε μια ασυνήθιστα πρόωρη εποχή για φωτιές.

Ανησυχία εγείρεται για την επόμενη εβδομάδα  όπως και για τους επόμενους μήνες ξηρασίας που θα ακολουθήσουν.  

Τεράστιο σύννεφο καπνού, εκατοντάδων χιλιομέτρων, έχει δημιουργηθεί μάλιστα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. 

«Δεν είχαμε ποτέ τόσες πυρκαγιές την ίδια στιγμή και με τέτοιο επίπεδο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην αγροτική ζώνη της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Australia: Emergency-level bushfires rage across New South Wales

Η κλιματική αλλαγή και οι δυσμενείς μετεωρολογικοί κύκλοι έχουν προκαλέσει ασυνήθιστη ξηρασία, χαμηλά ποσοστά υγρασίας και ισχυρούς ανέμους που συμβάλλουν στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία εκτείνονται σε μια λωρίδα περίπου χιλίων χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού και οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για την κατάσβεσή τους παρά την υποστήριξη που τους παρέχουν 70 αεροσκάφη.

Οι ισχυροί άνεμοι και οι αυξημένες θερμοκρασίες που σημειώνονται στην ανατολική Αυστραλία αναμένεται να κοπάσουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προσφέροντας μια ανάπαυλα στο μέτωπο των πυρκαγιών.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close