ΝΕΑ

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει σημαντικές στηρίξεις από αρκετούς τίτλους του, βρίσκεται ενόψει αντιστάσεων που απαιτούν ισχυρότερη αγοραστική διάθεση για τη διάσπασή τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 924,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.312,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,65% στις 839,39 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης βρίσκεται σήμερα ενώπιον των 924 μονάδων, τις οποίες μάλιστα δεν κατάφερε να διαπεράσει στη χθεσινή συνεδρίαση. Η αντίσταση δείχνει να απαιτεί σημαντικές δυνάμεις, ωστόσο η πρόσφατη αντίδραση που υπήρξε για τον γενικό δείκτη στις 900 μονάδες έδωσε θετικά μηνύματα στην αγορά. Παράλληλα, ο FTSE 25 προσεγγίζει τη δική του αντίσταση στις 2.315 μονάδες, χωρίς μέχρι στιγμής να δείχνει διαθέσεις διάσπασης.

Την ίδια ώρα, η αγορά θα παρακολουθήσει και την έκδοση ομολογιακού Tier 2 από την Alpha Bank, η οποία σήμερα άνοιξε και το βιβλίο προσφορών της. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται στο 5% με 5,25% και πολύ χαμηλότερα από το επιτόκιο στις αντίστοιχες εκδόσεις της Εθνικής και της Πειραιώς το καλοκαίρι του 2019. Στόχος της Alpha Βank είναι η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 800 εκατ. ευρώ που είναι ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση για το 2020.

Παράλληλα, η αγορά έχει εστιάσει στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου και της μείωσης των πλεονασμάτων. Έτσι, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται αφενός στην επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες με τη Σύνοδο του Eurogroupworking Group. Αυτό που επιδιώκεται είναι συμμαχίες, ώστε σταδιακά να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης των ελληνικών επιδιώξεών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει αυτή την περίοδο την έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου να ολοκληρώσει τις “ουρές” που υπήρχαν σε κάποια από τα προαπαιτούμενα και με στόχο η έκθεση που θα ανακοινωθεί στις 26 Φεβρουαρίου (μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του European Semester) να έχει  όσο το δυνατό πιο θετική χροιά.

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Alpha Bank και Μυτιληναίος οδηγούν την άνοδο, με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Εθνική, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και Coca Cola.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Φουρλής, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες που να ξεπερνούν το 0,5%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Titan, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.


Source link

Related Articles

Back to top button
Close