Πόσο έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στη Βρετανία το Brexit;

[ad_1]

REUTERS/TOBY MELVILLE

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι τώρα που η χώρα θα σπάσει τα «δεσμά» της Ε.Ε., θα απελευθερωθεί πλήρως η οικονομική δυναμική της. Και οι βρετανικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες από ποτέ για το μέλλον. Αυτό όμως δεν αναιρεί το πλήγμα, που έχει ήδη υποστεί η οικονομία από την αβεβαιότητα 3,5 ετών.

Έρευνα του Bloomberg Economics υπολογίζει ότι το οικονομικό κόστος του Brexit έχει ήδη φτάσει στα 130 δισ. στερλίνες και θα αυξηθεί κατά επιπλέον 70 δισ. έως τα τέλη του έτους. Το ποσό προκύπτει από την ψαλίδα που άνοιξε ανάμεσα στη Βρετανία και τις άλλες οικονομίες του G7 την τελευταία τριετία.

Ενώ συνολικά η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια, η ανάλυση του Bloomberg Economics καταδεικνύει ότι η Βρετανία έμεινε ακόμη πιο πίσω από άλλες μεγάλες οικονομίες. Ιστορικά η Βρετανία και οι υπόλοιποι του G7 εμφανίζουν πολύ ισχυρή σύνδεση στην πορεία τους. Σύμφωνα με το Bloomberg μετά το δημοψήφισμα του 2016 υπήρξε απόκλιση με το βρετανικό ΑΕΠ να είναι σήμερα 3% μικρότερο από ό,τι εάν είχε διατηρηθεί η σχέση. 

Σήμερα οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης έχουν πέσει στο 1%. Και ενώ όλοι αισιοδοξούν ότι από τη στιγμή που αποκλείστηκε η άτακτη έξοδος από την Ε.Ε., τα χειρότερα έχουν παρέλθει, μερίδα ειδικών προειοποιούν πως στα τέλη του 2020 όταν θα εκπνέει η μεταβατική περίοδος, θα υπάρξουν και πάλι αναταράξεις εάν Λονδίνο και 27 δεν έχουν καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

[ad_2]

Source link