A-Quant: Σε ρυθμό αμερικανικών εκλογών και όχι covid οι αγορές

[ad_1]

Ιδιαιτέρως ανεβασμένα τα κρούσματα του COVID-19 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά αυτό μάλλον δεν επηρέασε ιδιαιτέρως τις αγορές που κινούνται περισσότερο με βάση τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τη συμφωνία για το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας και μια νέα προσδοκία για ένα τέτοιο πακέτο και στην Ευρώπη. Το ευρώ ενισχύθηκε σε αντίθεση με το αμερικανικό νόμισμα που υπέστη απώλειες ενώ απώλειες είχαν και οι αγορές μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όσο αφορά στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός κινήθηκε σταθεροποιητικά ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά.

Αυτήν την εβδομάδα, ίσως κάποιες θετικές εξελίξεις με τα εμβόλια να έχουν έναν κάποιο ρόλο αλλά οι φήμες ή και οι πιθανές συμφωνίες για τα νέα οικονομικά πακέτα βοήθειας θα κινήσουν σε μεγάλο βαθμό τις αγορές και φυσικά οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ που είναι πλέον πολύ κοντά. Από πλευράς οικονομικών ανακοινώσεων, ξεχωρίζουν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη την προσεχή Πέμπτη καθώς και τα ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2020 σε Ευρώπη, Γερμανία και ΗΠΑ. Δευτερευόντως, για όσους επιλέγουν διαφορετικές αγορές ενδιαφέρον θα έχουν και οι ανακοινώσεις των επιτοκίων σε Ιαπωνία και Καναδά.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD, ανοίγοντας στο 1.1720 και κλείνοντας στο 1.1858 αφού οι επενδυτές αποφάσισαν κυρίως να πουλήσουν το αμερικανικό νόμισμα εν’όψει των αμερικανικών εκλογών. Ακόμα αναμένεται μια συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ ενώ πλέον τέτοιες προσδοκίες εμφανίστηκαν και στην Ευρώπη και έτσι η συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων την Πέμπτη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ισοτιμία έχει αναπτύξει μια ανοδική δυναμική αλλά απαιτείται να δούμε τιμές πάνω από το 1.1920 ώστε να υπάρξουν ελπίδες επαναπροσέγγισης του 1.20. Αντιθέτως, το δολάριο μπορεί να ισχυροποιηθεί με βάση τις προσδοκίες των εκλογών στις ΗΠΑ και αυτό να οδηγήσει σε πτώση του EURUSD αλλά κι εκεί χρειάζεται καθοδική διάσπαση του 1.1680 ώστε να μιλάμε ασφαλέστερα για καθοδική τάση.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική η εβδομάδα για το GBPUSD που άνοιξε στο 1.2894 και έκλεισε στο 1.3044. Εντός της εβδομάδας είδαμε τιμές ακόμα και κοντά στο 1.32 αλλά προς το τέλος της, είδαμε μια διόρθωση. Υπάρχει μια κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία στο θέμα του Brexit αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο μαστίζεται από τον COVID-19 με νέα περιοριστικά μέτρα αλλά και λαϊκές αντιδράσεις να βρίσκονται στο προσκήνιο. Φυσικά και το αμερικανικό νόμισμα ήταν αδύναμο αλλά τυχόν νέες και ενθαρρυντικές εξελίξεις για το Brexit μπορούν να ωθήσουν την ισοτιμία προς τα πάνω και να διασπαστεί το 1.32. Αντιθέτως, τιμές κάτω από το 1.30 και πάλι θα επιδράσουν αρνητικά στην ισοτιμία.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 105.37 και κλείσιμο στο 104.71. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ανέβηκε κι άλλο στο 0.81% αλλά αυτό δε βοήθησε την ισοτιμία που κινήθηκε καθοδικά, ιδιαιτέρως την περασμένη Τετάρτη. Παρ’όλη την πτώση, η ισοτιμία δεν βγήκε από το στενό κανάλι που κινείται τους τελευταίους μήνες και χρειάζεται διάσπαση του 104 για να γίνει αυτό προς τα κάτω. Η στήριξη αυτή είναι πολύ ισχυρή και περιορίζει τις πιθανότητες για περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας αλλά φυσικά με το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας και τις εκλογές στις ΗΠΑ, τίποτα δεν αποκλείεται.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 123.46, έκλεισε στο 124.18 αλλά δεν κατάφερε (έστω κι αν πλησίασε) να διασπάσει την αντίσταση του 125.10. Διαφαίνεται μια σταθερότητα για την ισοτιμία μεταξύ των τιμών 123 – 125 και χρειάζονται ισχυρότερες εξελίξεις και νέα για να ξεφύγει πάνω ή κάτω από αυτήν τη ζώνη. 

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Τρίτη κατά σειρά σταθεροποιητική εβδομάδα για το EURGBP, με άνοιγμα στο 0.9078 και κλείσιμο στο 0.9089. Υπάρχει συνεπώς μια ισορροπία μεταξύ ευρώ και στερλίνας αφού και τα δύο νομίσματα εμφανίζονται ενισχυμένα τελευταία. Φυσικά τυχόν θετικά νέα σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit θα εκτοξεύσουν τη στερλίνα αλλά η τιμή ορόσημο του 0.90 που κρατάει από τις αρχές Σεπτεμβρίου δε θα είναι εύκολο να διασπαστεί.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Σε πτωτική πορεία επανήλθε το USDCAD την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.3184 και κλείνοντας στο 1.3124. Το αμερικανικό νόμισμα ήταν αδύναμο και αυτό κατάφερε να επισκιάσει τις απώλειες του πετρελαίου που πολλές φορές αποδυναμώνουν το δολάριο Καναδά. Από την άλλη πλευρά όμως, η ισοτιμία δείχνει αντοχή στο 1.31 και έτσι είτε θα υπάρξει ανοδική αντίδραση προς το 1.3260 είτε (σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης του 1.31) θα υπάρξει προσέγγιση του 1.30. Οι τιμές του πετρελαίου και οι εξελίξεις στις εκλογές των ΗΠΑ θα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Μετά την πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση που είδαμε, το USDCHF επανήλθε στην καθοδική του πορεία (άνοιγμα εβδομάδας στο 0.9143 και κλείσιμο στο 0.9041) και έτσι η τιμή – ορόσημο στο 0.90 είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής. Η τάση είναι σαφώς καθοδική αλλά το 0.90 είναι στήριξη πολλών ετών (από τις αρχές του 2015) και είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν αγοραστές που θα σηκώσουν την ισοτιμία.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική η εβδομάδα που μας πέρασε για το AUDUSD που από το 0.7078, έκλεισε στο 0.7136. H Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) άφησε σαφείς αιχμές για μείωση των επιτοκίων αλλά η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου κράτησε την ισοτιμία πάνω από το 0.71. Υπάρχει μια σταθεροποίηση για το AUDUSD μεταξύ του 0.70 και του 0.7250 τις τελευταίες εβδομάδες και αν το δολάριο ΗΠΑ συνεχίσει να είναι αδύναμο θα υπάρξει πιθανόν προσέγγιση του 0.7250 αλλά αντιθέτως σε περίπτωση ισχυροποίησής του (κυρίως μέσω φημών για τις εκλογές στις ΗΠΑ), τότε θα υπάρξει προσέγγιση του 0.70.

SP500

Πτωτική η εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500 με κλείσιμο στις 3,453 μονάδες και ελαφρές απώλειες της τάξης του 0.30%. Χωρίς σημαντικές εξελίξεις στην συμφωνία για το επερχόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ, ο δείκτης φαίνεται να κρατά μια στάση αναμονής και σε κάθε περίπτωση είχε μικρότερη πτώση από τους υπόλοιπους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δείκτες. Υπάρχει μια καθοδική προδιάθεση από τα μέσα Οκτωβρίου που αναμένεται να συνεχιστεί εκτός αν τα νέα είτε μέσω του πακέτου βοήθειας είτε μέσω προσδοκιών των εκλογών μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα αυτή ανά πάσα στιγμή. Τεχνικά μιλώντας, η πτώση θα ενταθεί κάτω από τις 3,400 μονάδες ενώ μεγαλύτερες ελπίδες ανοδικής τάσης θα προκύψουν πάνω από τις 3,500 μονάδες.

DAX30

Ακόμα μια πτωτική εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30 που έκλεισε στις 12,650, σχεδόν 2% χαμηλότερα. Τα futures του δείκτη νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα κινούνται ισχυρά καθοδικά στο -1.35% δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη καθοδική ώθηση προς την στήριξη των 12,315 μονάδων. Η προσδοκία όμως για νέο πακέτο στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης από την ECB μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την εικόνα και να δώσει ισχυρά κέρδη στον δείκτη.

FTSE100

Πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100, στις 5.841 μονάδες και απώλειες κάτι λιγότερο από 1%. Ο δείκτης δε λέει να σηκώσει κεφάλι και να προσεγγίσει τις 6,000 μονάδες αλλά από την άλλη δεν έχει έντονη καθοδική τάση. Το θέμα της συμφωνίας του Brexit και οι επιπτώσεις του COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριαρχούν. Πιθανή προσέγγιση των 5,700 μονάδων ίσως δώσει σήμα καθαρής καθοδικής τάσης.

Χρυσός

Μια ουδέτερη εβδομάδα είδαμε για τον χρυσό με άνοιγμα και κλείσιμο κοντά στα $1,903 και ιδιαιτέρως μειωμένη μεταβλητότητα. Οι επενδυτές χρυσού αναμένουν νέα σε σχέση με το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ, παρακολουθούν την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών και αξιολογούν τα οικονομικά αποτελέσματα όπως τις ανακοινώσεις ΑΕΠ στο τέλος της εβδομάδας. Το αμερικανικό νόμισμα ήταν αδύναμο αλλά δεν αποκλείεται να ισχυροποιηθεί και πιέσει τις τιμές του χρυσού αλλά τυχόν ανακοίνωση πακέτου βοήθειας θα το πληθωρίσει και θα στρέψει τους επενδυτές σε μη πληθωριστικές λύσεις όπως ο χρυσός. Τα $1,876 αποτελούν την πρώτη ισχυρή στήριξη ενώ προς τα πάνω υπάρχει η αντίσταση των $1,937.

Πετρέλαιο

Με απώλειες έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου. Η τιμή κλεισίματος των futures ήταν στα $39.67 και οι απώλειες ήταν της τάξης του 2.60%. Το πετρέλαιο έχασε λοιπόν τα $40 και ήδη νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα οδεύει προς τα $39. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ελαττωμένη ζήτηση αφού οι μεταφορές και οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί αρκετά λόγω του COVID-19. O ΟΠΕΚ ίσως επιχειρήσει να στηρίξει τις τιμές με νέα μείωση της παραγωγής αλλά με την συμπεριφορά που εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου, δε θα εκπλαγούμε αν δούμε και τιμές ακόμα και κάτω από τα $37, λίαν συντόμως. Οι αγοραστές θα αναθαρρήσουν πάνω από τα $40.

Bitcoin

Εκρηκτικά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το Bitcoin που έκλεισε στα $13,039 και κέρδη πάνω από 13%. Η ανακοίνωση της PayPal ότι πλέον θα μπορεί να δέχεται Bitcoin αποτέλεσε αναμφίβολα μια θετική είδηση για την αγορά των κρυπτονομισμάτων αλλά η άνοδος αυτή εδράζεται και σε άλλους παράγοντες όπως οι πληθωριστικές τάσεις που εμφανίζουν πολλές χώρες λόγω πολλών ποσοτικών χαλαρώσεων. Οι τιμές του Bitcoin επανήλθαν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2019 και ενώ υψηλότερα ο στόχος είναι τα $14,000, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί τα μεγάλα και βραχυπρόθεσμα κέρδη οδηγούν πολλές φορές σε ρευστοποιήσεις που προκαλούν διορθώσεις.

 

www.a-quant.com

www.algo-profits.com

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report.

[ad_2]

Source link